Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA KALAFIOROWA Z ZIEMNIAKAMI
1,5 L WYWARU Z KOŚCI I WARZYW
30 DAG ZIEMNIAKÓW
50 DAG KALAFIORA
5 DAG MARCHEWKI
150 ML ŚMIETANY
6-8 DAG GROSZKU KONSERWOWEGO
2 DAG MASŁA LUB MARGARYNA DO ZASMAŻKI
2 DAG MĄKI
KOPEREK
SÓL, CUKIER I PIEPRZ DO SMAKU

ZUPA KALAFIOROWA Z ZIEMNIAKAMI

WYKONANIE

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrrajać w kostkę, włożyć do wrzącego wywaru i ugotować. Marchew umyć, obrać, pokroić w plasterki dodać do ziemniaków gotować. Kalafior oczyścić, opłukać, rozdrobnić, dodać do ziemniaków w połowie gotowania i ugotować. Następnie dodać śmietanę i groszek konserwowy, chwile pogotować. Masło rozgrzać, wymieszac z mąka, zasmażyć nie rumieniąc, polączyć z zupą, zagotować, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku.

 
 
sobota, 25 czerwca 2011, wela2